נברן


מכרסמים
אורך ראש – גוף: 9-12 ס״מ אורך זנב; כ-3-4 ס״מ משקל: 14-90 גרם. פעיל ביום ובלילה, אך, הוא נוטה להיות פעיל יותר ביום, חוזר למחילה שלו כל 3 שעות.
הנברן ניזון מעלים, גבעולים, שורשים גלויים, עשבים, המזון המועדף עליו צמחים עם רמת חנקן גבוה. אוכל מגוון רחב של צמחים בכל שלבי הצמיחה, פריטי מזון מזדמנים כוללים חלזונות, חרקים ושרידי בעלי חיים, נוהגים לאחסן זרעים, פקעות, בצלים, וקני שורש. עונת הרבייה בין מרץ לנובמבר.
הנקבה ממליטה שנה לאחר לידתה ומתה לפני סוף אותה השנה. הטורפים העיקריים של הנברנים הם החתולים ועופות טורפים. שוכנים באזורים חקלאיים, בגזעי עצים ישנים, תעלות ניקוז, שולי כביש, נמצא במגוון רחב של בתי גידול פתוחים כולל כרי דשא לחים. גורם נזקים רבים לחקלאות, גידולי שדה (לדוגמא סלק, אספסת, תלתן, דגנים, תפוחי אדמה וסוכר) עשויים להפגם או לההרס על ידי הנברן, הנזק נגרם גם כאשר הם בונים וסוללים מנהרות נרחבות, הנברנים גורמים לעקירת צנורות מים, הריסת ציוד ומערכות, זיהום תערובות מזון, פגיעה וזיהום בלול לרבות אכילת אפרוחים, סכרים, יכולים להרוס את המדשאות, מגרשי גולף, וכיסויי קרקע. הם מסוגלים לשאת אורגניזמים של מחלות כגון הסלמונלה, טולרמיה, פסטורלה.
אמצעי מניעה והגנה:
1. לשמור על גינות מסודרות, נכש, וקצור, הימנע משתילת צמחיה צפופה .
2. לעודד טורפים: חתולים, שועלים, נצים, ינשופים וטורפי נברנים, לא יחסלו את אוכלוסיית הנברנים,
אבל יכולים לעזור לשמור שליטה טבעית.
3. ניתן להשתמש במלכודות הומניות לחיות או מלכודות לנברנים. הזמן הטוב ביותר להניח מלכודות הוא הסתיו. ניתן להניח במלכודות תפוחים חתוכים לקוביות או חמאת בוטנים מעורבבים עם שיבולת שועל, אזהרה: אם יש ילדים בסביבה, המנע ממלכודות, הן מהוות סכנה. יש להכניס את הפיתיון ישירות לתוך מחילות הנברן, להקטין את החשיפה לציפורי קרקע וחיות מחמד.
4. רעל – פיזור רעל יביא למותו של הנברן, אך, יכול להמית חיות אחרות. מחילות הנברן רדודות, החדרת רעלים יכולה להיות יעילה.
5. הדברה בעזרת תרסיסים וחומרי הדברה, יש לקנות מחנויות לחומרי הדברה ברישיון ולעקוב היטב אחר ההוראות.
054-4456080
היתר הדברה מס' 2177
